De olijfboom en haar geschiedenis

Veel mensen kennen de olijfboom niet anders dan een boom die olijven produceert, maar een andere groep mensen weet ook dat deze boom een hele rijke geschiedenis heeft en in veel landen een grote culturele en historische bijdrage heeft geleverd en blijft leveren. Hierover gaan de verhalen zelfs terug tot aan de tijd van Jezus Christus. Het is daarom interessant om het een en ander te weten over de geschiedenis en de betekenis van de olijfboom, maar ook om de belangrijkste kenmerken en eigenschappen ervan te kennen, zoals deze verderop worden toegelicht.

Historische invloed van de olijfboom

Zoals gezegd, heeft de olijfboom een rijke geschiedenis, die terug reikt tot in de tijd van Jezus Christus. Hij bad namelijk op een gegeven moment een hele nacht lang tussen de olijfbomen, zo luiden de verhalen. Dit zou de nacht zijn voor hij werd gearresteerd. Omdat de olijfboom langzaam groeit, wordt het in veel culturen ook gezien als symbool voor geduld, vrede of onsterfelijkheid. Dit wordt benadrukt door een gebeurtenis op een bijeenkomst van de Verenigde Naties jaren geleden. De toenmalige president van Palestina, Yasser Arafat, hield toen een toespraak waarin hij zei: “Ik kom hier met een olijftak in de ene hand,..” en het hiermee gebruikte als symbool van vrede,

Eigenschappen olijfboom

De olijfboom heeft erg uiteenlopende soorten, die op hun beurt erg uiteenlopend zijn in de eigenschappen en kenmerken. De ene olijfboom wordt bijvoorbeeld maar een meter of twee, terwijl andere olijfbomen wel 10 meter kunnen worden en anderen zelfs nog langer. De olijfbomen wordt geassocieerd met een warm klimaat, wat komt omdat deze daar vaak groeien, echter zijn er ook soorten die prima tegen de kou kunnen. Er zijn namelijk soorten die in Azië in de besneeuwde bergen groeien. Deze kunnen dus prima tegen de kou en zouden ook in Nederland prima kunnen overleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *